55. Uluslararası Antalya Film Festivali, geleneksel kortejle başladı
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 55'incisini gerçekleştirdiği Uluslararası Antalya Film Festivali, her yıl düzenlenen geleneksel kortej geçişiyle başladı. Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi önünde klasik araçlara binen Türk sineması ve dizi yıldızları, trafiğe kapatılan yollarda Antalyalıları selamladı
Korteje Şahnaz Çakıralp, Serdal Genç, Arda Gözüküçük, Hüseyin Ruhi Sarı, Burcu Binici, Uğur Kurul, Çağkan Çulha, Atılgan Gümüş, Serkan Kuru, Özlem Balcı, Zeynep Elçin Özdemir, Yavuz Bingöl, Alma Terzic, Atıl İnanç, Sabriye Günüç, Mustafa Kürşat Alnıaçık, Gerçek Alnaçık, Zeynep Elçin Özdemir, Mehmet Özgür, İpek Erdem ve Ayşe Özdemir gibi isimler katıldı.
Kortej öncesi yağan yağmura rağmen, Antalyalılar sevdikleri sinema ve dizi yıldızlarını görmek için sıralandı ve sevdikleri sanatçılarla selfie çekti. Bir süre klasik araçtan inerek yürüyen Yavuz Bingöl "Son 15 yılda sinema çok iyi bir noktaya geldi. Toplum filmlerine daha çok sahip çıkmaya başladı. Film sayısı çok arttı. Warner Bros anlayışı ve algısı kırıldı. Eskiden Türk yönetmenler filmlerini yayınlayacak salon bulamazlardı. Son 15 yılda sinema seyirci sayısı arttı ve seyirci kendi hikayesine, özüne sahip çıktı" dedi.
Oyuncu Mehmet Özgür, Türk sinemasının ulusal anlamda hak ettiği değere kavuştuğunu belirtirken, Kürşat Alnıaçık da havanın yağmurlu olmasına rağmen katılımın çok iyi olduğunu söyledi. Alnıaçık, "Festivalin önümüzdeki yıllarda daha güzel devam edeceğine inanıyorum. Büyükşehirler böyle festivalleri düzenleyip sanatçı ve seyirciyi buluşturulmalı" diye konuştu.
Kortejin ardından sanatçılar, Cam Piramit'de düzenlenecek açılış törenine geçti.
55. Uluslararası Antalya Film Festivali’ne görkemli açılış
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 55. düzenlenen Uluslararası Antalya Film Festivali, kırmızı halı ve açılış galasıyla başladı. Cam Piramit’te düzenlenen açılış gecesinde, festivalin resmi seçkisinde yer alan filmlerin dünyaca ünlü yönetmenleri, oyuncuları, Türk sinema ve televizyon dünyasının birbirinden ünlü yıldızları ile Antalyalı sinemaseverler katıldı.
Festivalin Sanat Direktörü Mike Downey ve Antalya Film Forum Direktörü Zeynep Atakan’ın konuşmalarıyla başlayan açılışta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, sinema sektörüne bir de müjde verdi. Ersoy, Türkiye’yi film çekim merkezi haline getirecek ve film turizmini geliştirecek yeni sinema kanunu en geç 1 ay içerisinde meclise sunmak için gerekli hazırlıkları yaptıklarını açıkladı. Film üretiminde ve sayılarında ciddi artış yaşandığına dikkat çeken Bakan Ersoy ‘2002’de 9 olan yerli film sayısı geçtiğimiz sene 148’e ulaştı. 2 milyon olan yerli seyirci sayısı ise 2017’de 40 milyonu aşmıştır’ diye konuştu.
EVRENSEL OLMAYAN SANAT OLAMAZ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, hedeflerinin Antalya’yı sinema endüstrisi merkezi yapmak olduğunu belirtti. Türel ‘Sanatta yerellik ve evrensel olma tartışması çok uzun seneler önce yapılmıştır. Günümüzde evrensel olmayan sanat olamaz, Antalya gibi bir dünya şehrinin festivali de tabii ki, evrensel boyutta olacaktır. Türkiye’nin halen dünyaya sinemayla anlatması gereken büyük hikayeleri vardır. Biz binlerce yıllık tarihimizin büyük hikayelerinin filmlerinin henüz yapmadık. Dünya, halen Fatih Sultan Mehmet Hanı, Mevlana’yı, Atatürk’ü büyük filmlerle tanıyamadı. Antalya’nın binlerce yıllık hikayelerinin filmleri, Termessos’un, Perge’nin, Selçukluların filmleri henüz yapılmadı. Oysa bu filmleri yapmak bizim insanlık tarihine karşı borcumuzdur. İşte bunun için önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye Sinema Endüstrisi Ödülleri ile festivalimizi bu yönde güçlendirmeye karar verdik’ diye konuştu.
FERZAN ÖZPETEK’E YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ ONUR ÖDÜLLERİ VINCENT CASSEL, BELA TARR VE ÖMER VARGI’YA
İki Oscarlı İranlı yönetmen Asghar Farhadi, Fransız aktör Vincent Cassel, Macar yönetmen Bela Tarr, Polonyalı usta yönetmen Pawel Pawlikowski gibi usta isimlerin katıldığı açılış ‘bu yıl kaybettiklerimiz anısına’ gösterilen filmle devam etti. Açılış gecesinde dünyanın kalbindeki yönetmen Ferzan Özpetek’e ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ verildi. 21 yıl önce ‘Hamam’ filmiyle ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ dalında Altın Portakal aldığını söyleyen Özpetek bu ödülün kendisi için çok anlamlı olduğunu belirtti. Gecede Fransız aktör Vincent Cassel,Macar yönetmen Bela Tarr ile yönetmen ve yapımcı Ömer Vargı’ya da ‘Onur Ödülü’ takdim edildi. Törenin ardından konuklar AKM’ye geçerek Oscarlı yönetmen Asghar Farhadi’nin Everbody Knows/Herkes Biliyor açılış filmi izledi.
‘Sezen Sokakta’, Uluslararası Antalya Film Festivali’nde seyirci rekoru kırdı
Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 55. Uluslararası Antalya Film Festivali dün gece çok özel bir belgesel ve konsere ev sahipliği yaptı. Fizy sponsorluğunda çekilen, yönetmenliğini Bedran Güzel’in yaptığı, senaryosunu ünlü müzisyen Erkan Güleryüz’ün yazdığı ‘Sezen Sokakta’ belgeseli, Cam Piramit’i dolduran yaklaşık 2 bin kişiye unutulmaz saatler yaşattı. Belgesel, festival kapsamında bugüne kadar en geniş seyirci katılımıyla gerçekleştirilen gösterim olarak Türkiye rekoru kırdı.
Türkiye’nin farklı bölgelerinde çekilen belgeselde halen sokakta sanatını icra eden müzisyenler, kariyerinin bir kısmında yolu sokaktan geçen müzisyenler ve Sezen Sokak’ta için sokağa çıkan profesyonel müzisyenler yer aldı. Sanatın gücü ve müziğin huzur dolu yanını perdeye aktaran belgeselde Sezen Aksu’ya ait 10 şarkıyı seslendirildi. Gecenin sonunda belgeselde yer alan müzisyenler ve Erkan Güleryüz unutulmaz bir konser verdi.
Hazırlıkları 1.5 yıl sürdü
Konser, İstiklal Caddesi’nde darbukasıyla müzik yapan 13 yaşındaki Sercan Gider’in muhteşem solo performansıyla başladı. Erkan Güleryüz ile belgeselde yer alan sokak sanatçıları Ateş Band, Kuan, Alper Kargın Flamenco Dörtlüsü, Fransız müzisyen Elenonore Fourniau ve Vapurdaki Kız; konserde Belalım, Vazgeçtim, Onu Alma Beni Al, İkinci Bahar, Geri Dön, Yanmışım Ben gibi Sezen Aksu klasiklerini seslendirdi. Gencer Savaş Bandosu ise şovlarıyla geceye damga vurdu.
Hazırlıklarına yaklaşık yaklaşık 1.5 sene önce başlanan “Sezen Sokakta” belgeselinin çekimleri, Sümela Manastırı’ndan Kapadokya’ya, Beyoğlu’ndan Eskişehir’e Türkiye’nin birçok farklı noktasında; son çekimleri ise Aksu’nun evinin de bulunduğu Kanlıca’da gerçekleştirildi.