18. “DEVLET TİYATROLARI - SABANCI ULUSLARARASI ADANA TİYATRO FESTİVALİ” MACBETH OYUNUYLA SONA ERDİ
FESTİVAL BU YIL TÜRKİYE’DEN 16, YURT DIŞINDAN 7 OYUNA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
18 YILDIR ADANA İLE BÜTÜNLEŞEN FESTİVAL, BUGÜNE KADAR 42 FARKLI ÜLKEDEN 94 YABANCI TİYATRO GRUBUNU VE 6 BİNDEN FAZLA SANATÇIYI BULUŞTURDU
Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 30 Nisan Cumartesi akşamı Üsküp Arnavut Tiyatrosu’nun sahnelediği Macbeth oyunuyla sona erdi. İnsanın hastalıklı ve absürt hırslarını anlatan, Shakespeare’in ünlü eseri Macbeth, görsel zenginliğiyle seyircileri büyülü bir dünyaya götürdü.
Türkiye’nin en uzun soluklu tiyatro festivali unvanına sahip olan Adana Tiyatro Festivali, bu yıl 16 yerli, 7 yabancı oyun olmak üzere toplam 23 oyuna ev sahipliği yaptı.
Almanya, İspanya, Hollanda, Makedonya ve Gürcistan’dan tiyatro topluluklarının katıldığı festival, bir ay boyunca keyifli oyunlara, başarılı oyunculuklara ve atölye çalışmalarına sahne oldu. Ayrıca, İstanbul’da sahnelenen oyunlarla festival Adana’nın dışına taştı. Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde sahnelenen yerli oyunlar festival ruhunu İstanbullu sanatseverlere de yaşattı.
“Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü” Erdal Özyağcılar’ın oldu
Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi Erdal Özyağcılar oldu. Usta isim ödülünü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın elinden aldı.
“Guguklu Saat” Adanalılara keyifli bir açık hava gösterisi izlettirdi
Festivale İspanya’dan katılan Cia La Tal, sokak tiyatrosunun başarılı bir örneği olan ‘Guguklu Saat’ ile festivalin iki günü, Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi bahçesinde Adanalılara keyifli bir açık hava gösterisi izlettirdi. Müziğin başlaması ve çarkların hareketiyle saatin içinden çıkan şövalyeler ve palyaçoların münakaşası çocuklar kadar yetişkinlere de neşeli bir gün yaşattı.
Genç Sahne oyunları seyircilerden tam not aldı
Festival katılan profesyonel ekiplerin yanı sıra, genç oyuncular tarafından sahnelenen temsiller de seyircilerden tam not aldı. Tiyatro Alesta, Seyyar Tiyatro ve Ekip Tiyatrosu’nun sahnelediği oyunlar, tiyatro sanatının geleceğine dair umut verdi.
Atölye çalışmalarına Adana halkı yoğun ilgi gösterdi
Festival boyunca oyunlar kadar atölye çalışmaları da yoğun ilgi gördü. Uzman kişiler liderliğinde düzenlenen Karagöz Yapım ve Oynatımı, Kukla Yapım ve Oynatımı, Çocuklarla Maske Yapımı, Atık Malzemelerden Kostüm Yapımı, Deri El Sanatları Atölyesi, Aksiyon Stratejileri, Oyun Yazarlık Atölyesi ve Beden Yoluyla Macbeth’in Keşfi ile festival sahneden sokağa taşındı. Festivale renk getiren atölye çalışmaları, tiyatronun bütünleştiği farklı disiplinleri halkın deneyimlemesine olanak sağladı.
Festivali 18 yılda 1 milyona yakın seyirci takip etti
Her yıl tiyatro seyircisine, başarılı oyunculuklar ve farklı yorumlarla sahneye konan yerli ve yabancı oyunlar izlettiren festival, 18 yıldır Adana’nın kültür-sanat hayatını geliştirirken halkın da ufkunu açtı. Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, aynı zamanda Türkiye’de yerli ve yabancı sanatçıları buluşturan bir platform sağlamaya devam ediyor.
Adana Tiyatro Festivali, 18 yılda 42 farklı ülkeden 94 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırladı. Türkiye’den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları’nın sahnelediği oyunlar da dahil toplam 339 oyun ve 730 temsil düzenlendi. Türkiye’nin birçok yerinden seyircinin akın ettiği Adana Tiyatro Festivali’nde sahnelenen oyunlar bugüne kadar 1 milyona yakın seyirci tarafından izlendi.